PolsRegio.be

Vierfrontenbrug

Oeselgemstraat , 9870 Zulte

De Vierfrontenbrug heeft haar naam niet gestolen. In beide wereldoorlogen is zwaar gevochten om de brug, die toen nog over de Leie liep.

Wie controle had over de Vierfrontenbrug, had ook betere controle over de omgeving. Om die reden kreeg de brug het zwaar te verduren. Ze werd tijdens beide wereldoorlogen gedynamiteerd en achteraf heropgebouwd.

Bij de brug staat een opvallend industrieel gebouw. Dit deed dienst als maïs- en tarwesilo en in de volksmond wordt het ‘Het Maïskot’ of ook wel ‘Kogelhuis’ genoemd. Het industriële bouwwerk lag tijdens de Tweede Wereldoorlog middenin de vuurlinie en de maïssilo werd doorzeefd met kogels. De betonnen constructie kon men echter niet vernielen. Vandaag zijn in dit karaktervolle gebouw enkele lofts ondergebracht. In de gevel zijn nog duidelijk de kogelinslagen te zien. De Vierfrontbrug en ‘het Maïskot’ zijn blijvende herinneringen aan de waanzin van de oorlog. De brug heeft wel al jaren geen functie meer. De Leie-arm onder de Vierenfrontbrug werd immers gedempt. De afbraak van de brug zou zeer duur zijn. Ze blijven onderhouden is goedkoper. De Vierfrontenbrug zal binnen afzienbare samen met ‘het Maïskot’ en de trekweg langs de Leie beschermd worden.


 

Andere bezienswaardigheden