Modest Huys

Modest Huys

Heirweg (zijgevel) 1, Zulte

Kunstschilder Modest Huys zag in 1874 het levenslicht in de Olsense Kerkstraat. Vader Huys kwam aan de kost als schilder-decorateur en Modest hielp al op jonge leeftijd mee.

Rond 1890 ging Modest Huys zich echt toeleggen op kunstschilderen. Zijn interesse werd aangewakkerd toen hij contacten had met Emile Claus en later gingen steeds meer kunstenaars deel uitmaken van zijn vriendenkring;  James Ensor, Leon De Smet, Emmanuel Viérin, Jenny Montigny… In 1902 exposeerde hij voor het eerst. Vanaf dan werden er regelmatig groeps- en individuele tentoonstellingen georganiseerd met zijn werk. Het meeste bijval had Huys in Gent en omstreken, maar ook in het buitenland was de schilder geen onbekende. Zijn kunstwerken waren o.a. te zien in het Carnegie Institute te Pittsburgh.

Huys was een expressionist, maar hij slaagde erin om eigen toetsen te geven aan die stijl. Huys’ favoriete thema’s waren landschappen, het landelijk leven en kermistaferelen. Vlak na de Eerste Wereldoorlog vereeuwigde Huys de oorlogsvernielingen op doek. Ook in eigen streek liet Modest Huys zich niet onbetuigd. De jaren 1920 waren voor Huys het startpunt van nationaal en internationaal succes.  Na enkele omzwervingen liet de schilder in 1926 ‘Het Zonnehuys’ bouwen in Zulte (de villa lag langs de baan Gent-Kortrijk, maar werd in 1972 afgebroken). Huys woonde er en had er een eigen atelier.  In 1932 overleed de kunstschilder in ‘Het Zonnehuys’.

Foto’s: verzamelingen D. Van Quickelberghe & gemeentebestuur Zulte.