PolsRegio.be

Huis Meheus

Kerkstraat 39, 9870 Zulte

De geschiedenis van huis Meheus gaat terug tot in de 18de eeuw. De gebouwen werden in de loop van de geschiedenis wel ingrijpend verbouwd.

Rond 1771 woonde landbouwer Benoit Meheus op deze plek in een ‘hofstede’. Circa 1818 vestigde Louis Meheus zich op de eigendom en hij liet de ‘hofstede’ verbouwen tot herenhuis. Hij startte hier een stokerij, die later werd uitgebreid met een brouwerij. De brouwerij werd stopgezet in 1873 en het brouwerij/stokerijgedeelte gesloopt. In het daaropvolgend jaar werd een nieuwe stokerij opgetrokken. Sindsdien heeft de eigendom zijn huidig uitzicht.

De stokerij van de familie Meheus sloot in 1886 de deuren. Eigenaar Adolphe Meheus had zo een groot kapitaal opgebouwd dat hijkon rentenieren. Ook zijn nakomelingen waren renteniers. Ze oefenden wel ambten uit op de gemeente zoals o.a. burgemeester. De familie ambieerde een adellijke titel. In dat kader kan men de verfraaiingen aan het herenhuis zien. De woonst moest hun status weerspiegelen. Van buiten is herenhuis streng neoclassistisch, maar het interieur is een synthese van verschillende stijlen.  De salons doen denken aan kasteelvertrekken, al is de oppervlakte natuurlijk veel beperkter.

Doorheen de jaren verzamelde de familie Meheus allerhande waardevolle voorwerpen zoals schilderijen, porselein, meubelen, boeken, zilverwerk, opgezette dieren, … Het huis is een goed voorbeeld van hoe een welstellende familie destijds pronkte met hun kunstcollectie.

Adolphe Meheus (de laatste Meheus die het goed bewoonde, niet te verwarren met zijn voorvader met dezelfde naam) koos ervoor om niet veel te veranderen aan de woonst. Hij stierf kinderloos in 1968 en schonk zijn eigendom aan de gemeente Olsene. Hij wou dat het herenhuis en de bijhorende inboedel omgevormd werden tot museum.

De bijgebouwen van het herenhuis doen nu dienst als ontmoetingscentrum. Wat verborgen achter het huis ligt de prachtige tuin, met bomen van respectabele leeftijd en een leuk speelpark. Een aanrader om in rond te wandelen.


 

Andere bezienswaardigheden