PolsRegio.be

Gaston Martens

Staatsbaan 148, 9870 Zulte

Gaston Martens, geboren op 23 april 1883 in een welgesteld Zults brouwersgezin, was geen briljant student, maar wel een begaafd atleet. In het verspringen werd hij 4 keer Belgisch kampioen en tussen 1905 en 1921 had hij het Belgisch record in handen.

Gaston werkte in de brouwerij van zijn vader en kwam daardoor regelmatig in café’s. De volkse sfeer in deze etablissementen zou een belangrijke inspiratiebron voor zijn toneelstukken worden. In 1910 trouwde Gaston met doktersdochter Elisa Seghers. Het koppel liet de prachtige villa  ‘Vogelenzang’ bouwen langs de Staatsbaan in Zulte.

In 1911 schreef Gaston Martens een eerste toneelstuk, maar dit was nog geen topwerk. Gaston kreeg het toneelschrijven echter snel in de vingers. Hij werd tot schrijven aangemoedigd door Leieschilder Modest Huys. Na verloop van tijd waren de volkse stukken van Martens zeer geliefd bij de man in de straat, maar de critici keken erop neer. Niettegenstaande zou Martens’ de meest gespeelde toneelauteur worden in de drie officiële Vlaamse schouwburgen KVS Brussel, NTG Gent en KNS Antwerpen.

In 1933 schreef Gaston Martens zijn meest succesvolle werk ‘Paradijsvogels’. Dit stuk veroverde de wereld. Martens was in 1937 naar Frankrijk verhuisd waar hij een perzikplantage opstartte. Tijdens Gastons verblijf in Frankrijk vertaalde hij zijn stukken in het Frans. Door de Franse vertaling werd  ‘Paradijsvogels’  bij onze zuiderburen opgepikt. Het stuk werd gedurende een tijdspanne van 2 jaar meer dan 400 keer opgevoerd in Parijs. Het succes in de Franse hoofstad zorgde dat de interesse voor het stuk verder toenam. Uiteindelijk werd  ‘Paradijsvogels’ opgevoerd in 37 landen.  Bovendien werd het toneelstuk verfilmd met de toen zeer gekende auteurs Raimu en Fernandel in de hoofdrol.  In 1979 verfilmde de toenmalige BRTN het toneelstuk ook in feuilletonvorm.

De ‘Paradijsvogels’ was niet het enige internationale succes van Gaston Martens. ‘Het Dorp der Mirakelen’ sloeg eveneens aan in het buitenland, maar de populariteit van ‘Paradijsvogels’ werd niet geëvenaard.

Weinigen weten dat Gaston Martens naast zijn activiteiten als toneelschrijver een verdienstelijk beeldhouwer was. Eén van zijn mooiste werken is een kop van ‘Bolle Verbuyck’, één van de hoofdpersonages uit ‘ Paradijsvogels’.

Gaston Martens bracht de laatste jaren van zijn leven door in ‘Villa Klaverke Vier’ in de Deurlese Pontstraat. Hij overleed op 11 mei 1967 in het ziekenhuis van Deinze en werd bijgezet op het kerkhof van Deurle.

Gaston is zijn geboortedorp Zulte altijd een warm hart blijven toedragen en omgekeerd was dit ook het geval. Zo werd deze ‘Rembrandtzaal’ na de dood van Martens herdoopt tot ‘Gaston Martenszaal’.

Foto: Verzameling Luc Voet


 

Andere bezienswaardigheden