Cultuurregio Leie Schelde

Sculptuur Lucien Buysse

Dentergemstraat , 9800 Deinze

Lucien Buysse (1892-1980), eigenlijk Buyze, is geboren in Wontergem op 11 september 1892 en was beroepswielrenner van 1913 tot 1933. De Wontergemnaar bleek vooral goed in het zwaardere rondewerk. In 1914 deed hij voor het eerst mee aan de Tour de France, maar reed de wedstrijd niet uit. In 1919 was Lucien opnieuw van de partij, maar weerom haalde hij de eindstreep niet. In 1923 besloot Buysse nogmaals zijn kans te wagen. Ditmaal met meer succes. Hij werd 8e in het eindklassement en behaalde 1 etappezege. In de jaren daarna ging het crescendo. In 1924 werd Lucien 3e in het eindklassement en in 1925 2e met daarbovenop 2 etappezeges. Deze rondes reed hij in dienst van de Italiaan Ottavio Bottecchia.

In 1926 werd de langste en volgens velen ook de lastigste editie van de Ronde van Frankrijk gereden.  5.745 km lang of 17 etappes van gemiddeld 338 km. Lucien won de waanzinnige 10e etappe. De bergrit werd geteisterd door een sneeuwstorm en staat nog steeds geboekstaafd als de zwaarste etappe in de hele Tourgeschiedenis. Lucien koos die dag resoluut voor de aanval en won de rit. Zijn kopman Bottecchia had 1 uur achterstand en gaf op. Lucien kon nu ongestoord zijn gang gaan. Hij won nog 1 etappe en werd eindoverwinnaar van de legendarische Tour van 1926.

De Tour van 1926 was het hoogtepunt van Luciens carrière. Het bovenstaande laat vermoeden dat Lucien Buysse uitsluitend een Tourrenner was, maar dit klopt niet.  Zo werd hij 4e in de Ronde van Italië van 1921 en ook in de klassiekers liet hij zich zien. Zijn meest sprekende resultaten in het ééndagswerk waren een 3e plaats in Parijs-Roubaix  en een 2e plaats in Luik-Bastenaken-Luik. Beide prestaties werden in 1920 geleverd.

Met het prijzengeld liet Lucien een woning in zijn Wontergem bouwen, nabij de spoorweg, waar hij bleef er wonen tot 1952. Daarna baatte hij café Aubisque in Petegem-aan-de-Leie uit. Lucien Buysse stierf in Deinze op 3 januari 1980. Meer over het leven van Lucien vind je hier.

Als aandenken aan Lucien Buysse werd dit beeld in 2003 vervaardigd door de beeldhouwers José Mestdagh uit Deinze en Walter De Dauw van het Gentse collectief Walter De Buck. Het bronzen beeld lijkt weg te rijden uit een 6 ton zware blok graniet en herinnert aan de renner, die zoals tourbaas Desgrange schreef: “Op ons de indruk maakte van een enorme blok graniet, waarop de vernietigende golven steeds opnieuw te pletter sloegen”. Datzelfde jaar werd een smeedijzeren balkonnetje aan de woonst van de Tourwinnaar gerealiseerd, met zijn naam, het jaartal van zijn overwinning, het logo van de Tour de France en twee kleine fietswielen op.

Sinds 7 juni 2010 staat er op initiatief van het Comité Lucien Buysse ook een borstbeeld aan de voet van de Col d'Aubisque in het Franse Béost. Sinds 2012 is er ook een reus Lucien Buysse.

Bron: J. De Vlieger, De rots Lucien Buysse, Eeklo, uitgeverij de Eeclonaar, 2005, 192 p.

Beeldmateriaal: Comité Lucien Buysse VZW


 

Andere bezienswaardigheden