Tempelhof

Tempelhof

Dorp 3, Sint-Martens-Latem

De dubbele Leiebocht bij de kerk van Sint-Martens-Latem is in de geschiedenis altijd een pittoreske plaats geweest. Gustave van de Woestyne, Valerius de Saedeleer, Maurice Sys, Gust De Smet, Constant Permeke, Frits Van den Berghe, Leon De Smet… Geen schilder uit Latem heeft deze meander met de twee karakteristieke witte hoeves langs de oever niet op doek gezet.

Eén ervan is het Tempelhof, een der oudste landbouwnederzettingen van de gemeente. Het gebouw was zeker vanaf de 12e eeuw in bezit van de Gentse St.-Baafsabdij. Het was de zetel van de vierschaar, ook wel ‘de schepenbank’ of ‘de wet’ genoemd. Er werd van daar in het openbaar rechtgesproken over de heerlijkheid van St.Baafs.

Het gebouw was een tijd door sloop bedreigd, maar werd in 1943 als monument beschermd. De bekende Gentse architect Valentin Vaerwyck voerde in 1944 restauraties uit aan het pand. Het tweede gebouw op de rechteroever was van 1898 tot 1908 het woonhuis van de landschapschilder Valerius de Saedeleer, daarna is het een tijdlang (tot 1920) bewoond door zijn collega Maurice Sys.