Cultuurregio Leie Schelde

Station Machelen

Posthoornstraat , 9870 Zulte

Het station van Machelen-aan-de-Leie sloot reeds in 1978 de deuren en is inmiddels afgebroken. Niets laat nog vermoeden dat hier ooit een man afstapte die de wereldgeschiedenis ingrijpend beïnvloedde. Het station langs de spoorlijn Gent – Kortrijk werd geopend in 1839 en was een doodgewoon plattelandsstationnetje zoals er veel waren in Vlaanderen. In 1917, tijdens Wereldoorlog I, stapte de Duitse Keizer Wilhelm II hier af. Machelen lag toen in zogenaamd ‘Etappegebied’. Een gebied achter het front, waar de gewonden verzorgd werden en waar de Duitse troepen tot rust kwamen. De Duitse keizer Wilhelm II besloot de troepen in dit gebied een hart onder de riem te steken en te vereren met een bezoek. Op 20 augustus 1917 stapte de keizer er van de trein, vergezeld door de Beierse kroonprins Rupprecht von Bayern. Na een bespreking in de wachtzaal van het Machelse stationsgebouw ging de keizer troepen schouwen op een nabijgelegen veld.

Bij de parade hoorde de uitreiking van decoraties. Onder meer de beruchte piloot Manfred von Richthofen, beter bekend als de Rode Baron, kreeg op het Machelse veld de hoogste Duitse eremedaille uit handen van de keizer. Na de ceremonie stapte de keizer met zijn gevolg opnieuw op de trein. Op 23 december 1917 hield de keizer opnieuw halt in de Machelse stationsbuurt. Er werden terug medailles uitgereikt. Het bezoek was een charmeoffensief, want de Duitsers voelden de krijgskansen keren. Wilhelm II hield daarom ook een toespraak om zijn soldaten te motiveren. Na deze plichtplegingen vertrok hij naar Gent.

Het station van Machelen kwam niet ongeschonden uit deze oorlog. Tijdens het bevrijdingsoffensief van oktober-november 1918 werd het zwaar beschadigd bij beschietingen en grote herstellingswerken waren nodig.

Foto's: Verzameling D. Van Quickerlberghe.


 

Andere bezienswaardigheden