Kapel Onze-Lieve-Vrouw Ten Dale

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Ten Dale

Oude Weg 189, Zulte

De kapel van Onze-Lieve-Vrouw ten Dale werd vermoedelijk opgericht in de 15de eeuw. Volgens de legende zou het bedehuis er gekomen zijn op initiatief van de Franse edelman Jan Damas.Samen met zijn vrouw reisde hij destijds door de streek. Zijn echtgenote werd echter ziek ter hoogte van de wijk ‘Ten Dale’. Damas begon te bidden en beloofde een kapel te bouwen voor Onze-Lieve-Vrouw als zijn vrouw genas. Dit gebeurde en Jan Damas hield woord.

De kapel ter ere Onze-Lieve-Vrouw ten Dale groeide uit tot een echt bedevaartsoord, maar de plek werd niet gespaard van rampspoed. Doorheen de geschiedenis werd het gebouw een paar keer vernield. Het oudste deel van de huidige kapel dateert uit 1847. Aan het begin van de jaren ’60 van vorige eeuw werd het neogotische gebouw uitgebreid met een schip en zijportalen. De kruiskapelletjes op het domein dateren uit 1954. Ze vervingen de Rozenkranskapelletjes die rond het bedevaartsoord stonden, maar in W.O.I zwaar werden beschadigd. Binnenin de kapel staat het beeld van Onze-Lieve-Vrouw ten Dale.  Dit prachtige beeldje ontsnapte telkens aan de vernielingen.

Interessant is de kruisweg aan de buitenzijde van de kapel. Deze kruisweg werd vervaardigd door de Zultse schilder Georges Dheedene.

Vandaag is de kapel nog steeds relevant. De Poolse katholieke gemeenschap van de streek houdt hier haar druk bijgewoonde misvieringen.