Gaston Martens

Gaston Martens

Staatsbaan 148, Zulte

Gaston Martens, geboren op 23 april 1883 in een welgesteld Zults brouwersgezin, was geen briljant student, maar wel een begaafd atleet. In het verspringen werd hij 4 keer Belgisch kampioen en tussen 1905 en 1921 had hij het Belgisch record in handen.

Gaston werkte in de brouwerij van zijn vader en kwam daardoor regelmatig in café’s. De volkse sfeer in deze etablissementen zou een belangrijke inspiratiebron voor zijn toneelstukken worden.

In 1911 schreef Gaston Martens een eerste toneelstuk, maar dit was nog geen topwerk. Gaston kreeg het toneelschrijven echter snel in de vingers. Na verloop van tijd waren de volkse stukken van Martens zeer geliefd bij de man in de straat.

In 1933 schreef Gaston Martens zijn meest succesvolle werk ‘Paradijsvogels’. Dit stuk veroverde de wereld. Martens was in 1937 naar Frankrijk verhuisd waar hij een perzikplantage opstartte. Tijdens Gastons verblijf in Frankrijk vertaalde hij zijn stukken in het Frans. Door de Franse vertaling werd “Paradijsvogels’” een groot succes in Parijs. Het Parijse succes betekende enorme reclame. Uiteindelijk voerde men ”Paradijsvogels” op in 37 landen. Bovendien werd het  toneelstuk een paar keer verfilmd .

Weinigen weten dat Gaston Martens naast zijn activiteiten als toneelschrijver een verdienstelijk beeldhouwer was.

Gaston Martens bracht de laatste jaren van zijn leven door in ‘Villa Klaverke Vier’ in de Deurlese Pontstraat. Hij overleed op 11 mei 1967 in het ziekenhuis van Deinze en werd bijgezet op het kerkhof van Deurle.

Foto: Verzameling Luc Voet