Cultuurregio Leie Schelde

Diversiteit en duurzaamheid

De Cultuurregio Leie Schelde wil als intergemeentelijk samenwerkingsverband extra inzetten op de transversale doelstellingen rond sociale diversiteit en duurzaamheid. Hiertoe werden door de voorganger van de Cultuurregio, namelijk POLS (Platform Overleg Leie Schelde) enkele doelstellingen uitgewerkt die in de loop van de beleidsperiode 2013-2014 en 2015-2020, hoofdzakelijk rond de geschiedenis van de eerste Belgische natuurvoedingsfabriek LIMA, ontstaan op grondgebied Sint-Martens-Latem handelden.

Week van de Smaak: natuurvoedingsfabriek LIMA

In 2016 werd een workshop fermentatie georganiseerd in samenwerking met CULT - brewery uit Gent. Het vond plaats in het veganistisch restaurant Markies de Salade in Sint-Martens-Latem. Er werd dieper ingegaan op het zelf maken van kefir, kombucha, gemberbier, kimchi, e.d.m.

In 2015 jaar droeg de Week van de Smaak het thema VergETEN. De Erfgoedcel organiseerde samen met de cultuurdienst van Sint-Martens-Laten voor het tweede jaar op rij activiteiten rond LIMA. We organiseerden een bijeenkomst voor (oud-)medewerkers van LIMA met een bezoek aan de gebouwen van de voormalige fabriek en de dag erna kon je ontdekken hoe zuurdesembrood à la LIMA gebakken werd. 

Foto's van zowel het terugkommoment als de broodbakdemo vind je hier. Wie de handleiding voor het bakken van zuurdesembrood wenst, samengesteld door oud-LIMA-medewerker Ivan De Wilde, kan dit hier aanvragen. 

In 2014 draaide Week van de Smaak volledig rond duurzame voeding. De erfgoedcel organiseerde toen een lezingenreeks omtrent de pioniers van de macrobiotiek en natuurvoeding in ons land, de familie Gevaert. Niemand minder dan Pierre Gevaert, oprichter van LIMA, kwam hiervoor uit Frankrijk over om in de voormaligenschaapstal van het museum Gevaert-Minne zijn verhaal te doen. 

Aanvankelijk waren er 2 lezingen gepland, maar door de grote respons werd een derde avond ingericht. Heel veel mensen uit de buurt, maar ook van ver daarbuiten zijn komen luisteren en proeven van de op macrobiotiek geïnspireerde hapjes achteraf. Bekijk hier de foto's van deze lezingenreeks. De lezing werd ook opgenomen en kan je hier terug bekijken.

Lees hier het artikel dat historica Tineke Beyen schreef over LIMA, haar thesisonderwerp, voor het POLSSLAGmagazine van september 2014.

Lees hier het artikel door Provincie Oost-Vlaanderen over LIMA en de familie Gevaert, inclusief een interview met POLS-vrijwilligster Tineke Beyen, verschenen in Informeel, juni 2015.