PolsRegio.be

Transformatie tot oorlogsgebied

De omgeving wordt getransformeerd tot oorlogsgebied, de omliggende dorpen branden en vele burgers en militairen laten het leven. Een Belgische Kolonel schrijft over het Duitse verweer: “Hij gaat, in enkele uren, dit groene en vredige aards plekje en fraaie dijken van de rustige stroom, omvormen tot een maanlandschap, te vergelijken met de verwoesting als aan het IJzerfront na vier jaren gevecht.” De beschietingen aan het Scheldefront zijn vanuit beide kampen echter erg zwaar. De dorpen op beide oevers branden.

Eke ligt in puin. De kerk is bij de terugtocht van de Duitse troepen al vernietigd en daarna komt het dorp in het vizier van het Duits artillerievuur, in een poging de geallieerden op te houden. Als de gevluchte Ekenaren, na de wapenstilstand, terug naar huis keren treffen ze er een ware ravage aan. Uit het dagboek van Aloïs Dhondt: “… wat van hier naar daar geloopen kom ik eindelijk rond elf uren tot Eecke ten Eede aan op onze hofstede waar er niemand was te zien. Geheel het hof en het huis was doorzocht en doorsnuiffeld en zelfs veel gerief van het hof gestolen.”

 

 

 

 

 

 

Bij hun aftocht blazen de Duitsers de kerktoren op, die in de kerk valt. De schade is enorm.

 

 

 

 

 

 

Op hun beurt nemen de geallieerden de hoge uitkijkposten als kerken en molens aan de rechteroever onder vuur, wat gepaard gaat met een enorme schade in Gavere, Semmerzake en Vurste.

Af en toe wordt nog munitie aangetroffen uit de beschietingen aan de Schelde in 1918. Zo zijn in 1970 en in 2016 blindgangers aangetroffen in Vurste. Deze laatste bom werd door de Fransen op de Duitse stellingen op de rechteroever afgevuurd. Het springtuig was 61,5cm lang en een had een diameter van 15,5 cm. Het bevatte 10,5 kg springstof en woog in totaal 42,9 kg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het offensief aan de Schelde

Afhankelijk van waar u staat kan u de gevechten volgen van op de Semmerzaakse Scheldeoever of de Eekse Scheldeoever of keer terug naar de vorige pagina.