PolsRegio.be

Slag van de Grenadiers vanuit Semmerzake

Een Duits front op de rechteroever van de Schelde

Nadat ze de strijd om de Leie verliezen, steken de Duitse troepen eind oktober 1918 de Schelde over, onder meer hier aan het ‘Sluis’ vanuit Eke. Ze richten langs deze stroom een nieuwe verdedigingslinie op van Gent, over Semmerzake en Gavere naar Oudenaarde. Gelegen op een hogere en dus ideale positie belagen ze de geallieerden, gevestigd op de rechteroever, in een poging de opmars te stoppen.

Aan de Schelde tussen Eke en Semmerzake, vestigen de Duitsers zich achter de Semmerzaakse kerk. Verder stellen ze artillerie op aan Ten Eede, de hoogte tussen Semmerzake en Vurste waar nu de radar van het ATCC (Air Traffic Control Centre) gevestigd is. Van daar bestoken ze de Franse troepen en later de Belgische Grenadiers die hen aanvallen vanuit het ‘Sluis’ te Eke en vanuit Gavere.

8 en 9 november 1918

Op 8 november 1918 nemen de Franse troepen de Duitse linie tussen Semmerzake en Gavere onder vuur vanuit Eke. Daarbij worden de hoge uitkijkposten, zoals de kerk van Vurste, de Sint-Amanduskerk van Gavere, het kasteel Grenier en de molen van Latte bij de Halsberg te Gavere, zwaar gebombardeerd. Ook de schade bij de gewone burgers, op woningen en handelszaken, en het station van Gavere is immens.

De Duitsers noteren: “Op de flanken wordt de oversteek ten koste van grote verliezen afgeslagen om 11 uur. Alleen ten oosten van Eke haakte de Fransman zich op de rechteroever vast. Een poging van de 11de Franse infanteriedivisie om nog verder door te dringen werd verijdeld.” Dat de Fransen en later de Belgische Grenadiers de rechteroever ter hoogte van het ‘Sluis’ kunnen bezetten is een zware klap voor de Duitsers.

10 november 1918

De Duitsers zien opnieuw pogingen van de geallieerden om de hele rechteroever te veroveren. De Belgische Grenadiers rukken vanuit het ‘Sluis’ in Eke op, terwijl de Fransen in Gavere met man en macht de Schelde trachten over te steken. Het gevecht gaat gepaard met felle beschietingen, waarbij de Gaverse brug over de Schelde totaal vernield wordt. Zelf hebben ze het bevel gekregen om zich terug te trekken, omdat de voorwaarden van de wapenstilstand op 11 november al aanvaard zijn. De Duitse artillerie blijft achter en heeft geen reden meer om munitie te sparen, met veel slachtoffers tot gevolg.

11 november 1918

In de nacht van 10 op 11 november trekken de Duitse troepen zich terug naar het oosten, waar ze de stelling Antwerpen-Maas bezetten. Hun artillerie blijft de aanvallende geallieerden bestoken. Tot 11 uur. Dan zwijgen de wapens voor het eerst in vier jaar. De Wapenstilstand brengt eindelijk vrede in het land. Een jaar later gaan overal bevrijdingsfeesten uit en de wapenstilstand wordt nog steeds herdacht.

Lees hier het verhaal op de andere oever.