PolsRegio.be

vrijwilligers

POLS/Erfgoedcel Leie Schelde stelt haar deuren steeds open voor mensen die vrijwillig een handje willen komen toesteken. Eenieder die een taak passend binnen de dagelijks werking van POLS wil opnemen is welkom. Vooral in functie van de erfgoedbank doen we vaak een beroep op de belangeloze inzet van onze vrijwilligers: het inscannen en inputten van gegevens in de databank neemt heel wat tijd in beslag en dankzij de inspanningen van enkele vrijwilligers neemt de inhoud van onze erfgoedbank exponentieel toe. Al onze vrijwilligers zijn te bereiken op het telefoonnummer 09/386.78.86 of via vrijwilliger@egcleieschelde.be.

Elk jaar neemt POLS/Erfgoedcel Leie Schelde ook deel aan de Zuiddag waarbij een middelbare scholier 1 dag vrijwilligerswerk komt doen, de vrijwillgersvergoeding gaat integraal naar projecten in het Zuiden.

Femke Braemscheute (Astene-Nazareth)

Femke is sinds najaar 2016 actief als vrijwilliger bij POLS. Ze had de getuigenis van vrijwilligster Ella gelezen in POLSSLAG en dit was haar bijgebleven. Tijdens haar heronriëntering professioneel wou ze zich dan ook vrijwillig nuttig maken en daarom kwam ze aankloppen bij POLS. Ze is voornamelijk bezig met het inscannen van beeldmateriaal en in het bijzonder het mooie fotoalbum van de Burgersbond van Deinze waarvan Gentiel De Smet, de vorige eigenaar van dit huis, voorzitter was. De collectie kan je op de Erfgoedbank bewonderen, met dank aan Femke!


Philippe Bijvoet (Astene, Deinze)

Philippe is sinds kort met pensioen, hij was jarenlang in dienst van de VRT, als regisseur en was op zoek naar een zinvolle invulling van zijn vrije maandagen. Hij las het blogbericht van onze vroegere vrijwilligster Kimberly Lava in een POLSSLAG-magazine en nam contact op. Sinds het voorjaar van 2014 komt hij wekelijks langs op maandag om de digitale scans van de historische kranten "De Deinsche Burger" en de "Gazette van Deynse", aangeleverd door het Museum van Deinze en de Leiestreek, via de erfgoedbank te ontsluiten. Per dag werkt hij een viertal kranten af en het resultaat mag er zijn!


Mara Machtelinckx (Oudenaarde)

Mara is afgestudeerd als historica én kunsthistorica en wil graag werk vinden in de erfgoedsector. Om meer kans te maken op de arbeidsmarkt komt ze 1 dag per week vrijwilligen voor de erfgoedcel. Ze houdt zich vooral bezig met het digitaliseren van de verschillende collecties beeldmateriaal die we binnenkrijgen (dia's, glasnegatieven, ...) en plaatst ze nadien online op de Erfgoedbank. Onder meer het reuzendagboek uit Gavere is door haar toedoen ontsloten op de Erfgoedbank. 


Oud-gedienden: vrijwilligers Renee Mestdagh en Kimberly Lava 

Vrijwilligers komen en gaan, want veel werkzoekenden vinden - vaak dankzij hun vrijwilligerswerkervaring - gelukkig ook al eens de job van hun leven en dan zijn ze weg natuurlijk. We willen onze vrijwilligsters van het eerste uur echter niet vergeten en willen ze langs deze weg graag nog eens bedanken.

Renee is ondertussen aan de slag bij collega-erfgoedcel CO7 in de Westhoek en Kimberly vond werk bij Stad Gent. Ze blijven POLS/Erfgoedcel Leie Schelde wel volgen en af en toe komen we hen nog eens tegen op straat, via digitale wegen, in een POLSSLAG-artikel of blogbericht.   


Esra Özkan (Bachte-Maria-Leerne)

Esra woonde nog niet zo lang in Deinze en wou zich, naast haar studies, graag wat inwerken in een lokale organisatie en in de geschiedenis van haar nieuwe streek. Ze is heel vlot met het bewerken van digitale bestanden en heeft heel wat beeldmateriaal voor de openlucht-etalage-tentoonstelling Deinze Vroeger en Nu ingescand. Het resultaat hing gedurende de zomer van 2014 enkele weken aan de ramen van enkele Deinse huizen en winkels en werd na afloop via de erfgoedbank ontsloten door Mara. 


Ella Verhegge (Nazareth)

 

Ella is afgestudeerd als Master in de Psychologie in Gent en zoekt haar weg op de arbeidsmarkt. In de tussentijd komt ze één dag in de week bijklussen bij de erfgoedcel en scant ze de vele foto's en dia's in die elke week worden binnengebracht. Ze voert ook collecties in in de Erfgoedbank en zal het archief van haar jeugdbeweging, KSA Nazareth, verder onder handen nemen. 


Tineke Beyen (Gent)

Tineke schreef in 2014 een thesis over de geschiedenis van de LIMA in Sint-Martens-Latem en het onstaan van de natuurvoedingstendens in België. De erfgoedcel besloot hierop in te pikken door een lezingenreeks te organiseren tijdens de Week van de Smaak die in 2014 handelde over duurzame voeding. In het kader van die activiteiten en het boek en een eventuele tentoonstelling die erop volgen, verzamelt, onderzoekt en digitaliseert Tineke alle materiaal dat sinds het verschijnen van haar artikel in POLSSLAG wordt aangeleverd aan de Erfgoedcel. Ze gaat op bezoek bij mensen die nog gewerkt hebben in de LIMA, er gingen eten of op zondag van de Gipsyjazzmuziek genoten en daarover willen vertellen en/of materiaal bezitten. Na afloop van de publicatie van het boek en de eventuele expo zal alles zoveel mogelijk ontsloten worden via de Erfgoedbank.  

 


Wiebrecht Storme (Eke-Nazareth)

Wiebrecht is afkoomstig uit Eke-Nazareth en momenteel werkzoekend. Hij studeerde enkele jaren geschiedenis en heeft dus heel veel interesse in het verleden waardoor hij bij de erfgoedcel zeker op zijn plaats zit. Wiebrecht heeft voornamelijk het vele materiaal dat via de scansessies in de erfgoedantennes binnenkwam gedigitaliseerd opdat ze nadien kunnen ontsloten worden op de Erfgoedbank.